Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A játékvezetőknek papíron is legjobbnak kell lenniük

2010.10.19

A játékvezetőknek papíron is legjobbnak kell lenniük

2009. október 18.

Ádám MihályOktóber 16-án pénteken megtartotta utolsó, szám szerint negyedik éves továbbképzését a Pest megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottsága. Az eseménynek ismételten a Vármegyeháza adott otthont, ahol hatvan főnyi játékvezető és ellenőr vett részt.

Ádám Mihály a Játékvezető Bizottság elnöke bevezetőjében elmondta, hogy a Convention előírásait követve a JB évi négy alkalommal rendez kötelező továbbképzést a kiemelt keretekben – NB III, Megye I. osztály, illetve asszisztensek – besorolással rendelkező játékvezetők, valamint a megyei ellenőri keret számára. „Jó alkalom ez, hogy kissé áttekintsük a bajnokságokban látott játékvezetői működések eredményeit és tapasztalatait. A Convention kötelező továbbképzései a folyamatos fejlődést célozzák, de valljuk meg, akad problémánk is” – jegyezte meg az elnök.

Székely Ferenc az oktatásért felelős alelnök, az országos instruktor helyetteseként első kézből kap információkat az országos és nemzetközi keretek továbbképzési feladatairól, illetve a segédanyagokról. Mostani előadásában a 2010-es labdarúgó világbajnokságra készülő játékvezetőknek kiadott oktatási segédlettel mutatta be a legproblémásabbnak ítélt területeket és az adódó szituációk helyes megítélését és kezelését.

„Az, hogy az elmondottakból mennyi valósul meg a játéktéren, kizárólag a ti feladatotok. Vetíthetünk órákig videókat, és beszélgethetünk napokig, ha a játékvezetők a pályán rá se bagóznak a továbbképzésen megbeszéltekre” – kezdte kemény szavakkal mondandóját Székely. Elmondta, hogy a mérkőzéseken sorozatosan visszatérő probléma a kézzel és lábbal elkövetett szabálytalanságok megítélése, valamint a lapok alkalmazása. „A játékvezetés a modern labdarúgásban már nem csupán a szabályok maradéktalan betartatását jelenti. Fontos, hogy a szabályokban megfogalmazottakon túl egységes rendszert és elbírálást alkalmazzunk. Így kiemelt kérdés, hogy az adott szabálytalanság vigyázatlan, vagy meggondolatlan, mert ennek megítélésével következik a kötelező szankció.”

A játékvezetők iránymutatást kaptak a becsúszó-szerelések alkalmával elkövetett szabálytalanságok és talpalások megítélésére, szankcionálására, a könyökhasználattal kapcsolatos szituációk elbírálására, a visszahúzások és a büntetőterületen belüli szabálytalanságok esetén alkalmazandó sárga lapos figyelmeztetések alkalmazására. Kiemelten kezelték az előadás során a labda kézzel történő szándékos megjátszásának és a vétlen „kezezés” eseteinek megkülönböztetését is.

A rövid szünetet követően Baráth Zoltán irodavezető adott tájékoztatást a szezonban felmerült, a játékvezetőket érintő adminisztrációs és technikai problémákról és feladatokról, majd Dorozsmai Lajos elemezte az elmúlt hetek ellenőrzéseinek tapasztalatait. „Kirívó hibák szerencsére nem adódtak a mérkőzéseken, így elmondható, hogy 7,5-ös osztályzatnál gyengébbet egyik NB III-as mérkőzésen sem produkáltak játékvezetőink. A kevés hiba között azonban akadt olyan is, amely az adott mérkőzés keretei között súlyos tizedeket vont le az egyébként jó teljesítményből” – mondta. Felhívta a figyelmet, hogy a mérkőzések előtt a játékvezetők számára is kötelező a bemelegítés, mert a hibák nagy része a mérkőzést megelőző fizikális ráhangolódással is megelőzhető.

A továbbképzés a játékvezetők kérdéseivel és hozzászólásaival ért véget, ahol Máté Attila a JB kommunikációjáért felelős tagja elmondta, hogy az utóbbi időben a játékvezetők több irányból is támadásnak vannak kitéve. „Aki olvassa a Sportszeletet, láthatja, hogy hétről-hétre ki vagyunk téve a sportvezetők, játékosok – alkalmanként jogos – negatív véleményeinek. Ezek mellett azon társaink, akik az adminisztrációban vétenek hibát, vagy hanyagul látják el ez irányú kötelezettségeiket, mindannyiunk megítélését rontják. Úgy vélem, hogy ennek legegyszerűbb módja, ha ’ kifogjuk a szelet a vitorlákból’ és nem adunk okot a negatív megnyilvánulásokra. Biztos vagyok abban, hogy a pályán mindenki a legjobb tudása szerint működik, ezért ennek megítélésében nem tudunk változtatni, viszont kérem, hogy az adminisztrációban a legnagyobb pontosságot gyakoroljuk és lehetőség szerint ne hibázzunk…”

info.:pmlszjb

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 6
Összes: 169547
Hónap: 2113
Nap: 187