Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Nagyerdőn lesz az új Loki-stadion

2010.09.24

A Nagyerdőn lesz az új Loki-stadion

Debrecen, szeptember 23., 14.16 A Magyar Közlöny megírta, Kósa bejelentette: 2012-ben átadják a debreceni focistadiont.

 

 

Kép

 A csütörtök reggeli, a Nagyerdei Stadionnál – tehát az új, rekonstruált létesítmény leendő helyén – megtartott sajtótájékoztató előtt mindenki biztos lehetett abban, hogy fontos témáról lesz szó. Ezt onnan lehetett tudni, hogy az ebben az ügyben érintett szinte összes fontos potentát megjelent, Kósa Lajos polgármester mellett többek között Pajna Zoltán alpolgármester, Somogyi Béla alpolgármester, Szima Gábor DVSC többségi tulajdonos és Kováts Ákos főépítész is képviseltette önmagát az eseményen.

Kósa Lajost idézve nem is az állatkerti zsiráfház felújításáról (bár az sem lényegtelen), hanem a régóta várt új debreceni futballstadion építéséről volt szó. A polgármester elmondta, hogy a kormány zöld jelzése után most már Debrecen, az MLSZ és három minisztérium bevonásával elkezdődik a lázas munka, ugyanis október 15-ig produkálni kell a projekt pontos felépítését, a konkrét előterjesztést és minden, a beruházással kapcsolatos részletet.

A kormányhatározat egyébként nemcsak a Nagyerdei Stadion, hanem a környező terület (Csónakázó tó, Új Vigadó) rekonstrukcióját érinti, vagyis nemcsak a futballt említi. Kósa Lajos elmondta: a környezetvédelmi szempontok számára is nagyon fontosak, éppen ezért a város felkérte Aradi Csabát, a Hortobágyi Nemzeti Park volt igazgatóját, hogy legyen a beruházás környezetvédelmi biztosa. Aradi Csaba elvállalta a megbízást, így talán a Nagyerdőért aggódók is megnyugodhatnak, hiszen nála nevesebb szakember nemigen van a környéken.

Az új létesítmény egyébiránt kisebb területen valósul majd meg, mint a mostani, lerobbant stadion, és maximum 20 ezres befogadóképességgel bír majd.

Az üzemeltetés kapcsán a polgármester még nem tudott biztosan mondani, lehet, hogy a város magában, lehet, hogy a város a DVSC-vel karöltve, de az is lehet, hogy a város az MLSZ-szel partnerségben fogja üzemeltetni az impozánsnak szánt Loki-otthont. Néhány adat az időtrendről: az első kapavágás 2011 tavaszán történhet meg, az átadó ünnepséget pedig szeretnék összekötni a DVSC 110. születésnapjával, tehát 2012-re tervezik. A költségekről annyit tudni, hogy 10 milliárd forint körül lesz, ám pontos számok egyelőre nem állnak rendelkezésre.

Kováts Ákos főépítész technikai részletekkel is szolgált: elmondta, hogy érzelmi és műszaki okok miatt esett erre a területre a választás, az utóbbiak közül pedig meghatározó a talajvízszint, amely ehelyütt nem túl magas, ellentétben a város déli részén található, esetleg stadion építésére alkalmas telkekkel. A főépítész leszögezte, hogy az új Loki-stadionban a Bajnokok Ligája-döntőn kívül minden UEFA-találkozót le lehet majd bonyolítani, sőt, úgy alakítják ki a stadiont, hogy a FIFA előírásainak is megfeleljen, ha mondjuk Magyarország például ifjúsági világbajnokságot rendezne. Maga a pálya süllyesztett lesz, a nézőtér természetesen fedett, a létesítményben pedig lesz szurkolói kocsma és Loki-ajándékbolt is. Ha már a drukkereknél tartunk: úgy tűnik, már megtalálták a B-közép (az ultrák szektorának) helyét is, amely a stadion déli részén lesz, miután Kováts Ákos szerint erről már egyeztettek a szurkolókkal.

A Loki új otthonában nem lesz viszont sem hotel, sem bevásárlóközpont: igazi focistadion lesz, amely a tervek szerint illeszkedik majd a nagyerdei környezetbe.

Összegzésként: ha minden úgy történik, ahogy 2010. szeptember 23-án elhangzott, akkor 2012-ben már jó lesz nekünk, debrecenieknek.
(cívishír)

 

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 8
Összes: 169553
Hónap: 2117
Nap: 193