Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alázat és küldetéstudat.

2013.11.11

Alázat és küldetéstudat

Az MLSZ elnökségének döntésével soha nem tapasztalt lehetőségek nyílnak meg a magyar játékvezetők előtt a FIFA-kerettől a megyei negyedosztályig.


Alapvetően mindenki szeretne FIFA-játékvezető lenni, amikor fiatalon elkezdi venni a lépcsőfokokat a ranglétrán, aztán csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy eljussanak odáig. Mi lesz mindazokkal, akik nem tudják valóra váltani álmaikat?

– Túlzás nélkül állítom, hogy nekünk ugyanolyan fontosak a megyei negyedosztályú játékvezetők, mint a kirakatban lévő FIFA-kerettagok. Természetesen mások a célok, mások az elvárások, de senkinek a kezét nem engedjük el. Az MLSZ elnöksége elfogadta a fejlesztési tervet, ami egy olyan mérföldkő, amely soha nem látott távlatokat nyit meg a magyar játékvezetésben. Komplex módon, anyagi, tárgyi és humán oldalról teremtik meg a fejlődés lehetőségét, melynek alapja, hogy a megyék működése stabil pénzügyi alapon nyugszik. Azonnali csodát nem lehet várni, két-három éven belül kézzelfogható jelei lesznek a változásnak – fejtegette Puhl Sándor, az MLSZ alelnöke, aki azt akadémiai képzést is felügyeli:

– Az akadémiára jelöltek terheléses vizsgálaton vesznek részt, akik ott megfelelnek, felvételt nyernek. A keresztéves akadémistákra nem vonatkozik a mostani teszt. Az akadémisták automatikusan az NB III-as keret tagjai lesznek. Őket abban az osztályban az NB II-re nézik. Aki elvégzi az akadémiai képzést, nem jut automatikusan az országos keretbe, viszont esélyt kap, ennek ténye feljogosíthatja a feljutásra. Valóban hosszabb időt vesz igénybe, amíg valaki a legmagasabb osztályba jut, ugyanakkor az eddiginél minőségibb utat kell bejárni, a némi lasulással komolyabb tapasztalatra tudnak szert tenni. Aki odaér, jobban kinyílik előtte a lehetőségek tárházának kapuja. Az NB III-as keretnek a megyei első osztály adja a közvetlen utánpótlást. Az akadémiai képzés előszobájában a megyei előkészítő csoportok lesznek, ezáltal is érzékeltetjük, hogy folyamatosan monitorozzuk a megyéket, figyelemmel kísérjük a tehetségeket.

A profi és az amatőr státusz különválasztása motiváltabbá teheti mindazokat, akik potenciális esélyesek a profi titulusra.

– Mindig is lesz hiba, az a törekvés, hogy minél kevesebb legyen. A profiknak mindent alá kell vetniük a játékvezetés iránt. Bízunk benne, hogy az alázat és a küldetéstudat visszaköszön a pályán és azon kívül is. A labdarúgás szolgálatában kell állniuk. Egyszerre szükséges rendet tartanai, számon kérni, követelni és partnernek lenni, ami roppant összetett feladat. Sok áldozattal, lemondással jár ez a szakma. Amíg más szórakozni indul, egy játékvezető edzésre megy. A rohanó világban ritka az a munkahely, ahol jó szemmel nézik, ha valaki játékvezető. Egy hétközi küldés is problémát jelenthet. Ezért is van többek között szükség profikra, akik a magyar játékvezetés zászlóvivői, kirakatemberei, a fiatalok előtti példaképek lesznek – az MLSZ elnökségének hathatós közreműködésével.

 

Tanfolyam tájékoztatóért klikkelj a képre

 

 

Kép-mix-LÉGY-TE-IS-jv-1.JPG

 

info: focibiro.hu

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 6
Összes: 169556
Hónap: 2119
Nap: 196