Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Edző vs Jv.

2013.11.13

Szinte az összes Budapest I. osztályában szereplő csapat képviseltette magát, az „edzők kontra játékvezetők” vitán az MLSZ budapesti igazgatóságának Curia utcai épületében, mely találkozó Szabó András PestiFocin megjelenő nyílt levele, és Esterházy György JB elnök válaszlevelének hatására jött létre.

A Budapesti Igazgatóság magas szinten, 6 fővel képviseltette magát.

A beszélgetést Lovász Tamás István az MLSZ budapesti igazgatója nyitotta meg. Üdvözölte az ülés létrejöttét, és a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Beszédében olyan témákra próbált rávilágítani, amit mi is érzékelünk, sokan úgy tekintenek a szövetségre, mint valami különleges felsőbbrendű szervezetre. Ezt tanúsítjuk és ennek a beszélgetésnek a létrejöttéből is látszik Budapesten ez biztos, hogy nincsen így. Nyilván vannak határok, hiszen húsz felé nem lehet szakadni, de BLSZ I-től IV-ig van lehetőség a kommunikációra a szövetséggel bárkinek.

Elmondta, az igazgatóságon dolgozók közül rajta kívül 5-en kapnak fizetést, többen társadalmi munkában dolgoznak, ezzel nem is ért teljesen egyet, mert így nehezebben lehet elvárásokat is tenni.

A játékvezetésre nem tért ki, átadta a szót Esterházy Györgynek, a Játékvezető Bizottság elnökének. Ő egy 1928-ban megjelent bírói évkönyvből idézett, ami egy örök problémáról szól: „Ha valami baj van a bíró az oka….”

Majd elmondta, rengeteget dolgoznak azért, hogy a bírók jobbak legyenek.
Hosszú évek munkája, hogy valakiből egyáltalán BLSZ1-es játékvezető legyen, a feljebbjutás még nehezebb.
14 tagú a BLSZ1-es játékvezető-keret.
Most alakult ki először egy ilyen külön keret a Budapest 1. osztályban, ennek labilis az alja, könnyedén ki lehet kerülni belőle.
A keretben van és lesz fluktuáció, minden mérkőzés ellenőrizve van. Minden játékvezetői teljesítményről tud a JB és ezeket értékeli is. Minden évben két alkalommal fizikai és szellemi vizsgán vesznek részt a játékvezetők, folyamatos továbbképzésre is berendelik őket.

A Játékvezetői Bizottság kezében megvannak az eszközök a játékvezetők fegyelmezésére, és ezeket keményen alkalmazni is szokta.
A JB a hozzátett észrevételeket és panaszokat ki szokta vizsgálni, mindennek utánajárnak.

A beszélgetés során kiderült, hogy itt van egy gócpont, ami abból adódik, hogy nincs visszacsatolás az edzők, játékosok felé.
Míg egy játékosról, tudjuk, hogy milyen eltiltást kapott, a játékvezetők szankcionálása nem nyilvános.
Nem is lesz az, mivel több hátránya lenne, mint előnye. Ez nem csak itt van így.

Többen a kommunikációban érzékelik a legnagyobb problémát.

Játékvezetői szempontból:

Ha az első perctől k…. anyázod a játékvezetőt, az kihathat a teljesítményére, akár szabadna, hogy így legyen, akár nem.
A szabályok szerint egyébként már sokkal kevesebbért is kiállítás jár.
A kispadnál egy ember állhat, a többieknek ülnie kell.

Edzői szempontból:

Jobban kéne kommunikálnia a játékvezetőnek. Néha nincs is kommunikáció, például, ha az első reklamálás után úgy megy oda a játékvezető, hogy fenyegetőzik: „Ha nem fejezi be kiküldöm.”

Partnerként kell tekinteni mindkét félnek egymásra, és eszerint kell beszélni egymással.

Egymásrautaltság van a 90 perc során. A játékvezetők ugyanolyan felfokozott állapotban vannak, mint a játékosok és az edzők.

A JB elnöke elmondta, utálja, ha egy játékvezető szemtelen, de nem ért egyet azzal, hogy válogatott ocsmányságokat kell eltűrniük.

Szó esett a meccsre való pontos érkezésről, a bemelegítés fontosságáról. Itt is lehetőség nyílik a panasztételre, ha nem érkeznek meg időben a játékvezetők. A panaszokat kivizsgálják.

A beszélgetés során elhangzott, hogy lesz egy pontos szabályismertetés már a téli szünetben a csapatvezetők részére.
Szintén fontos, hogy a JB kíváncsi az edzők véleményére a játékvezetés kapcsán, nyilván azt is tudva, hogy ők egy kicsit más szemszögből nézik a dolgokat, mint egy a mérkőzés eredménye szempontjából független testület, de várja az értékeléseket, panaszokat.


A konklúziónk:

A vita igazságos döntetlennel zárult, és mindenképpen eredményesnek tekinthető, de aligha fejeződött be.
Az, hogy ennyien részt vettek a megbeszélésen önmagában siker. A megjelent edzők, vezetők, vagy épp játékosok panaszaiból, felvetéseiből egy jobbító szándék hallatszódott ki.
A Budapesti Igazgatóság a legmagasabb szinten képviseltette magát, a vita súlyát elismerve.


Ami elősegíti a probléma megoldását, az hogy hiteles vezetői vannak a budapesti amatőr labdarúgásnak, és erre nagy szükség is van.
Esterházy György JB elnök munkájába nekünk is volt szerencsénk már betekinteni. Szeretetből dolgozik, pénzt nem vesz fel érte, de ennek ellenére nagyon kemény és határozott vezető, és szenvedéllyel végzi a feladatát.

A pályákon rendszeresen ott van, lehet az vasárnap 9-kor a Goldballon, vagy este a Vasas pályán, vagy épp Budafokon.

Mint, ahogy a vitában elhangzott nincs, és nem is lesz visszacsatolás arról, hogy milyen büntetésekben részesülnek a játékvezetők.
Talán egy kicsit, hogy mi is elősegítsük ennek a feloldását, nem mintha az előbb említett személyek hitele nem lenne elegendő ehhez, de elmondhatjuk, hogy többször jutott már tudomásunkra „szankció”, fog is, nyilván nem szoktunk visszaélni ezzel. Ne gondoljuk, hogy könnyű dolga van egy budapesti játékvezetőnek, amatőr státuszuk ellenére keményen vannak tartva.

Ami fontos lenne szerintünk, ezt a megbeszélést félévente meg kellene ismételni, mert mindkét félnek fontos lenne, hogy a felmerülő kérdésekre autentikus választ kapjon.
A közeg bizonyította erejét, a pályákon várjuk az előrébb lépést, mi hiszünk benne! A meccset az idő fogja eldönteni.

 

 

info. focibiro.hu

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 1
Összes: 169919
Hónap: 2328
Nap: 166