Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egervári: Előbbre tartunk az elvárhatónál

2010.11.18

Egervári Sándor szerint a litvánokat 2-0-ra legyőző magyar labdarúgó-válogatott ismét lépett egyet előre, a szövetségi kapitány úgy látja, a csapat a játékot és az eredményeket tekintve is előbbre tart az elvárhatónál. A litvánok által alig foglalkoztatott Fülöp Márton azt mondta, belőle többet kivesz egy ilyen találkozó, amikor állandóan résen kell lenni, viszont nincs szükség bravúrokra, és úgy véli, az ilyen meccsek hozzák össze a csapatot. Dzsudzsák Balázs szerint nagyon sokat számít, hogy egyre több játékos játszik rendszeresen a klubjában, és örül annak, hogy a San Marino elleni meccsen átszakadt egy lélektani gát benne, amely felszabadulttá teszi, ennek köszönhető, hogy a válogatottba is átmentette jó formáját.

Egervári Sándor elégedetten nyilatkozott a mérkőzés után, szerinte több is volt a meccsben a kétgólos győzelemnél. "Ha egy európai középmezőnybe tartozó válogatott ellen ennyi helyzetet tudunk kialakítani - még ha azok nagy részét ki is hagyjuk -, az jó jel. Ismét léptünk előre egyet, nagy várakozásaink vannak a tavaszi szezonnal kapcsolatban. Az ellenféllel kevesebbet foglalkoztam ezen a meccsen, a litvánok nem tudtak gólhelyzetet kialakítani. Mi viszont többet, mint bármikor az elmúlt néhány évben. Mindenki jól teljesített, azok is, akiket kipróbáltam".

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar válogatott volt-e túl jó, vagy a litvánok voltak-e túl gyengék, Egervári azt mondta, mindkettő igaz, és hozzátette, minden csapat annyit játszik, amennyit az ellenfél hagy. Juhász Roland cseréjét a kapitány azzal indokolta, hogy a védő már a szünetben fájlalta a lábát, és nem akarta, hogy veszélybe kerüljön a hétvégi bajnokija. Egervári külön megemlítette a második gólt szerző Dzsudzsákot, akin lehetett látni, hogy élvezi a játékot, de ebben a többiek is partnerek voltak.

"Látszott, hogy szeretik a focit, nem izzadságszagú játék volt ez. Kreatív futballt mutattak be a fiúk. Szerintem előbbre tartunk az elvárhatónál, az eredményeket és a játékot tekintve is. Megvan a törekvés arra, hogy a mi támadójátékunk érvényesüljön, persze ez mindig ellenfélfüggő. Megvannak a kreatív futballistáink, Dzsudzsákkal az élen. Ha a helyzeteket is jobb arányban használjuk ki, akkor az európai elitbe tartozó csapatok ellen is sikereink lehetnek" - nyilatkozta Egervári.

Az ellenfél edzője, Raimundas Zutautas elismerte, ez nem az a litván válogatott volt, amely csak 3-1-re kapott ki Eb-selejtezőn Spanyolországtól, és idegenben legyőzte Csehországot. "Öt állandó játékosunk sérülés miatt nem tarthatott a csapattal, most nem a győzelem volt a cél - erre nem is volt esélyünk -, hanem az új csapattagok kipróbálása. A védelemben egy tizenkilenc és egy húszéves fiatalember játszott, mondom, ez egy kísérleti tizenegy volt.  A magyar válogatott jól játszott, ügyesen próbálkozott a rövidpasszos, egyérintős játékkal, a szabadrúgásaik veszélyesek voltak, megérdemelte a győzelmet a házigazda."

Fülöp Márton, a magyar válogatott kapusa úgy véli, az ilyen meccsek a legnehezebbek, amikor kevesebb dolga van a kapusnak, mert végig észnél kell lenni, s ha jön egy lövés vagy netán egy gólhelyzet, akkor kell résen lenni. Fülöp azt mondta, egy ilyen meccs belőle többet kivesz, mint a litván kapusból, aki bravúrt bravúrra halmozott, és több lehetősége volt arra, hogy megmutassa a tudását.

Fülöp szerint az ilyen meccsek hozzák igazán össze a csapatot, és reméli, tétmeccseken is képes lesz hasonlóra a válogatott. Koman Vladimir ezúttal is jó labdákkal hozta helyzetbe a társakat, megfelelően pótolta a sérülés miatt hiányzó Gera Zoltánt, de sajnálta, hogy nem sikerült gólt szereznie.

"Remek szintfelmérő volt ez a mérkőzés, a csapat nagyon jól teljesített, öröm volt játszani, tényleg. Jól éreztük magunkat a pályán, rengeteg helyzetet sikerült kialakítani, bár a helyzetkihasználással akadt egy kis probléma, de összességében jól teljesített a csapat. Remek kis társaság kezd kialakulni, ahogy haladunk előre, annál jobban összeszokik a csapat. Úgy gondolom, jó úton haladunk" - értékelt a Sampdoriában légióskodó középpályás, aki úgy látta, mentálisan is topon van a válogatott.

Dzsudzsák Balázs a mezőny legjobbja volt, agilisan játszott, állandóan rettegésben tartotta a litvánok jobb oldalát, és szabadrúgásból ő szerezte csapatunk második gólját. Ráadásul góljánál már ott feszült a bal karján a csapatkapitányi karszalag, amit a lecserélt Juhász Rolandtól örökölt meg. "Őszintén szólva már azon is csodálkoztam, hogy a pályán maradhattam, mert azt hittem, Egervári mester engem fog lecserélni, nem Juhász Rolandot, aki könnyebben megsérült. Arról volt szó, hogy esetleg nem játszom végig a meccset, mert volt egy pici sérülésem, ráadásul a hét végén az Ajaxszal találkozunk a holland bajnokságban, de cseppet sem bánom, hogy így alakult" - emlékezett a PSV szélsője első, csapatkapitányként szerzett válogatott góljának előzményeire.

Dzsudzsák szerint még a játékosokat is meglepte a csapat tartós jó teljesítménye, és úgy látja, ami eddig hiányzott, a felszabadult futball, az immáron megvan. "Aki most pályára lép a válogatottban, az már a klubjában is meghatározó játékos, hétről hétre bizonyít, ott van a lábában a kilencven perc, a meccsrutin, nem csoda, hogy az utolsó passzok rendre sikerülnek. Erővel is bírjuk a meccseket, s látszik is, ahogy ezt a litván válogatottat most bedaráltuk."

Dzsudzsák korábban rendre amiatt panaszkodott, mert a válogatottban nem tudta megismételni a PSV-ben látott jó teljesítményét, de az utóbbi meccseken jól ment neki, San Marino ellen egy gólt szerzett, hármat előkészített, Helsinkiben három pontot érő gólt lőtt, és a litvánok ellen is betalált.

"Az, hogy én ki tudtam tűnni a csapatból, az sok mindennek köszönhető, nagyon bízom benne, hogy ennek a magyar válogatottnak még sokáig meghatározó egyénisége tudok lenni. Eddig hiányzott a játékomból az, hogy a válogatottba is át tudjam menteni az Eindhovenben mutatott formámat. San Marino ellen megtört a jég, átszakadt egy gát, nagyon örülök, hogy azóta ilyen felszabadult játékot tudok nyújtani. Örülök, hogy ma is betaláltam. Azon vagyunk, hogy mindannyian hozzá tudjunk tenni valamit a közös produktumhoz, s alkalmasint a csapat fölé nőjünk" - nyilatkozta Dzsudzsák, aki arról nem szolgált információval, van-e esély rá, hogy akár a télen eligazoljon Eindhovenből egy még erősebb csapat kedvéért.

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 1
Összes: 169919
Hónap: 2328
Nap: 169