Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Első hivatásos nőként a soproni tűzoltóságon

2011.04.08

- Amikor főiskolát választottam, szempont volt, hogy műszaki dolgokról tanulhassak, Budapesten legyen, s ne kelljen felvételezni. Így kerültem az Ybl Miklós Műszaki Főiskolára, ahol tűzvédelmi mérnökként végeztem - kezdte a nyugatmagyar.hu-nak Mikó-Németh Zita tűzoltó százados, tűzmegelőzési osztályvezető, majd így folytatta:

- Olyan munkakört szerettem volna, amiben megtalálom a kihívásokat, s nem mindennapos a női társadalmat tekintve. Mindig érdekelt a matematika, kémia, fizika, ami nem meglepő, ha azt nézzük, hogy édesapám fizikus, édesanyám kémia-fizika tanár.

Az első hivatásos nő a soproni tűzoltóságon

- A főiskola nyári gyakorlata során a soproni tűzoltósághoz kerültem, s jeleztem az akkori parancsnoknak, hogy én szeretnék később itt dolgozni. Ez 2004-ben teljesült, azóta Sopronban élek.

Az első hivatásos nő voltam a szakmában, nemcsak a város tűzoltóságát tekintve, de a megyében is, s országosan sem dolgozunk sokan. A kezdetekben voltak ugyan nehézségek, bizonyítani kellett. Egy év elteltével azonban már nagyon jó kapcsolat alakult ki a kollégákkal.

Eleinte hallani lehetett másoktól egy-egy ügynél, hogy ˝micsoda hülyeség˝ nőként dolgozni ebben a szakmában, s nem vettek komolyan. Ilyenkor kicsit keményebben szóltam, rájuk pirítottam: ez hivatalos, hatósági intézkedés. Ahogy telt az idő, úgy megszoktak, s mostanra elfogadták, hogy egy nő is képes ugyanabban a tempóban dolgozi, ugyanannyi munkabírással, mint egy férfi.
 

Mikó-Németh Zita tűzoltó százados, tűzmegelőzési osztályvezető
Mikó-Németh Zita tűzoltó százados, tűzmegelőzési osztályvezető

Jelenlegi beosztásom egy nyolc órás munkakör, amelyben tűzvédelmi szakhatósági és hatósági dolgokkal foglalkozom: engedélyekkel, bírságokkal, ellenőrzésekkel, jogszabályokkal és természetesen az izgalmasabb résszel, a tűzvizsgálattal.Utóbbi azt jelenti, hogy heti váltásban ügyeletet is adok. A ˝szirénázó˝ autó után kb. egy órával érkezem a helyszínre, a tűzvizsgáló akkor tudja tenni a dolgát, ha a lángokat eloltották.  Volt már rá példa, hogy amikor én kiérkeztem, még segíthettem a tömlőket emelgetni. Mindez azért nem baj, mert amikor a főiskoláról kikerültem, szerettem volna kipróbálni a ˝vonulós˝ munkát is, legalább addig, amíg nincs családom. Ám ez több szempont miatt lehetetlen - mondta Mikó-Németh Zita, majd kifejtette:- Először is, tartja magát az a munkavédelmi törvény, hogy a nők húsz kilónál többet nem emelhetnek. A felszerelés pedig ennél nehezebb. Másodszor, a tűzoltólaktanyák nem koedukáltak, a nőknek nincs külön fürdő, öltöző.Így zajlik egy tűzvizsgálat

- Amíg a helyszínre érek, a tűzoltásvezető felkutatja a tanúkat, tulajdonosokat, majd elmondja nekem, hogy mi történt. Ezután én is meghallgatom az embereket, majd körüljárom a helyszínt.  Vegyük például egy leégett ház esetét. Először is fontos figyelni arra, hogy az oltásvezető mit tapasztalt, mit látott, hol, melyik oldalon csaptak fel legelőször a lángok. Majd alapvető, hogy következik a helyszíni szemle, - ebből és a tanúk elmondásaiból az esetek 70 százalékában összeáll a kép - figyelem az égési nyomokat, s amit a tulajdonos közben elmond. Ha ő úgy gondolja, a televíziótól indulhatott a tűz, akkor odamegyek, megvizsgálom a készüléket. Ilyenkor lehetséges, hogy más nyomot veszek észre, s megkérdezem: nem volt gyertya a közelben? Vagy előfordul, hogy az ügyfél elbeszélése és az égési nyomok másról árulkodnak. Ezeket a szálakat mind-mind fel kell göngyölíteni - részletezte a tűzoltó százados.- Vannak persze bonyolultabb esetek, például amikor gyerekek állnak egy tűzeset hátterében, gyújtogatás történt. Van, amikor bonyolódnak a szálak: nem is olyan rég felgyújtottak a környéken egy kisbuszt, nehéz volt kideríteni ki a jármű tulajdonosa, kiderült, hogy lopott volt, stb. Amikor bűncselekmény gyanúja áll fenn, a rendőrkollégákat értesítve, velük együttműködve dolgozunk - mondta Mikó-Németh Zita.A haláleset megszokhatatlan

Arra a kérdésünkre, miszerint került-e veszélyes helyzetbe pályafutása során, a tűzmegelőzési osztályvezető így válaszolt:- Nem éreztem magam még veszélyben, de az nagyon rossz érzés, amikor haláleset történik. Azt nem lehet megszokni. Borzasztó volt, amikor egy felborult autó utasai mind bennégtek a járműben, vagy Ágfalván, egy gázrobbanáskor egy idős bácsi vesztette életét. Olyan még nem történt, hogy gyerek lett volna az áldozat, arra biztosan érzékenyen reagálnék.Mindezek ellenére olyan munkakörben dolgozom, amit nagyon szeretek  és még sokáig akarom csinálni.  Tűzmegelőzési osztályvezetőként elégedett vagyok, nem vágyom feljebb a ranglétrán, hiszen az már a parancsnoki szék lenne - jegyezte meg mosolyogva Mikó-Németh Zita.Tűzoltó férj, bölcsödei rohanás, labdarúgás

 - A férjem is tűzoltó, 2007-ben házasodtunk, azóta született egy kisfiunk, aki most két és fél éves - mesélt a családjáról a százados. - Másfél évet voltam gyesen, nehéz volt újra beleszokni a  munkába. Változtak a jogszabályok, s a napirendünk is: reggel, délután rohanás a bölcsődébe, közben munka. Szerencsére a kollégák és a parancsnok is nagyon toleránsak és segítőkészek, bármikor helyettesítenek, ha a gyerkőc beteg lesz.Érdekesség, hogy férjemmel itt ismerkedtem meg, de ismerőseim körében megfigyeltem, ha nő dolgozik ilyen helyen, akkor szakmán belül választanak párt maguknak a tűzoltók, s a rendőrök is - mesélte a tűzmegelőzési osztályvezető, akit Sopronban amelett, hogy ˝tűzoltó Zita˝, úgy is emlegetnek, hogy ˝focis Zita˝.Mikó-Németh Zita  tűzoltó százados játékvezetőként is a pályán.
Mikó-Németh Zita tűzoltó százados játékvezetőként is a pályán.

- Gyerekkorom óta futballozom, 7-12 évesen serdülő fiúkkal játszottan, majd Budapesten egy NB1-es női csapatban. A soproni női focicsapat egyik alapítója vagyok, s a játékvezetői képesítést is megszereztem. Amikor kimegyek egy esethez, van, aki hosszasan méreget, majd megkérdezi: ˝Maga nem focizik?˝

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 3
Összes: 169556
Hónap: 2119
Nap: 196