Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gera 485 milliót keres

2011.01.04

A külföldön játszó labdarúgók kapták a legtöbb pénzt a magyar sportolók közül

BUDAPEST - Bár 2010-ben sok versenyzőnk nyert világ- vagy Európa-bajnoki címet, a „királyok" mégis a labdarúgók – legalábbis ami az anyagi javakat illeti.

Hivatalos adatok nem ismertek, de abban mindenki egyetért, hogy a külföldi klubokban szereplő focistáink kapták a legtöbb fizetést tavaly a magyar sportolók közül. Szinte biztos, a fizetési lista csúcsán az első hely továbbra is Gera Zoltáné (31).

Az angol élvonalbeli Fulham középpályása információink szerint évente 1,5 millió fontot (485 millió forintot) könyvelhet el klubjában. Őt két másik labdarúgó követi. Huszti Szabolcs (27) a szentpétervári Zenit játékosaként évi 1,5 millió eurót (418 millió forintot) kasszírozhat, míg Dzsudzsák Balázs (24) a holland PSV Eindhovenben 1,2 millió eurót (334 millió forintot) tehet zsebre éves fizetésként.

Gera Zoltán

Hozzájuk hasonlóan több légiós labdarúgó zárt szép esztendőt, még ha a szigorú adószabályok miatt gyakran a bruttó összegek alig felét kapják is kézhez.

– A legtöbbször nem publikus a fizetésük, a magyar sportolók nem beszélnek róla, így csak becslésekre lehet hagyatkozni. Nem is tudok arról, hogy a szakmában a hazai kollégák közül bárki feldolgozta volna ezt a témát – jegyezte meg Dénes Ferenc (48) sportközgazdász.

Más országokban a golfozók, a teniszezők, a kosárlabdázók, az ökölvívók, az autó és motorversenyzők tartoznak a legjobban fizetettek közé. Utóbbi sportágak képviselőinél a mieink közül a teniszező Szávay Ágnest (22) jegyzik a legelőkelőbb helyen.

Az nem titok, hogy a különböző tornákon aratott sikereivel 400 ezer dollárt (84 millió forintot) ütögetett össze tavaly. Akadt, akinek nem volt szerencséje: az ökölvívó Erdei Zsoltnak (36) és a gyorsasági motorversenyző Talmácsi Gábornak (29) nem úgy sikerült az elmúlt év, ahogy szerette volna, ők kiszorultak a top 5-ből.

Viszont előkelő helyen lehet a Barcelona kézilabdázója, Nagy László (29), aki évente mintegy 240 ezer eurót (67 millió forintot) vihet haza fizetésként. Az említett összegeken kívül a sportolók győzelmi prémiumot is kaphatnak, s ehhez jön még számos extra juttatás, így a meccsszám utáni jutalék, a helyezési pénz, esetleg az európai kupaszereplés díjazása. S akkor még nem beszéltünk a sportolók másik komoly bevételi forrásáról, a szponzori és reklámbevételekről.

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 2
Összes: 169557
Hónap: 2120
Nap: 197