Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Három évre kizárták az európai kupákból az ETO-t

2011.06.18

Az ETO fellebbez az UEFA döntése ellen - olvasható az ETO.hu oldalon

Ma délután az UEFA honlapján megjelent, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség Ellenőrző és Fegyelmi testülete a 2010/2011-es klub licenc eljárás vizsgálata során tapasztaltak miatt elmarasztalja a Magyar Labdarúgó Szövetséget és a Győri ETO FC-t egyaránt.

Az első fokú, nem jogerős döntés alapján az UEFA a Magyar Labdarúgó Szövetséget százezer euró pénzbüntetéssel sújtja, míg a Győri ETO FC -t ötvenezer euró pénzbírság mellett három soron következő szezonban az UEFA a versenysorozatában való szerepléstől eltiltja.

Az üggyel kapcsolatban Klement Tibor ügyvezető igazgató az alábbiakat nyilatkozta: -Alapvetően egy számviteli kérdés különböző értelmezéséről van szó, amely még Jarmo Ahjupera átigazolási díja alapján merült fel. Klubunk a 2010/11-es licenc pályázat során a magyar számviteli törvénynek megfelelően nyilatkozott, ezt azonban az UEFA nem fogadta el. Megjegyzem, hogy az MLSZ szakértői és az auditot végző könyvvizsgálók is egyértelműen az ETO álláspontját ismerték el azzal, hogy megkaptuk a nemzetközi licencet. Álláspontom szerint az ETO – nak a magyar törvényeknek kell megfelelnie, s csak másodsorban a nemzetközi labdarúgó élet előírásainak. Amennyiben hivatalosan is megkapjuk ezt a számunkra rendkívül súlyos határozatot, természetesen azonnal fellebbezünk - tette hozzá Klement Tibor.

Korábban - A Győri ETO FC szerint az UEFA azt kifogásolja, hogy nem rendezték a 2009-ben érkezett Jarmo Ahjupera átigazolási díját, pedig szabályosan jártak el. Az UEFA az MLSZ-t is megbüntette 100 ezer euróra - írta az index.

Részletesebb indokolás nélkül, lényegében csak a büntetés tényét közölte az UEFA pénteken a honlapján, amikor bejelentette, hogy a licenszproblémák miatt pénzbüntetést szabott ki a Győrre és a Magyar Labdarúgó Szövetségre, az ETO-t pedig három évre el is tiltott a nemzetközi kupáktól első fokon. Annyi derült még ki a szövegből, hogy a klub a 2010/11-es szezonban nem teljesítette a nemzetközi indulás feltételeit. (A Győr tavaly ősszel négy fordulót ment az Európa Ligában, kiverte a szlovák Nitrát, a kazah Atyraut és a francia Montpellier-t, majd kiesett a horvát Dinamo Zagrebbel szemben. Idén amúgy nem indulhat a középmezőnyben végzett csapat nemzetközi kupában.)

Hogy pontosan mi lehet a súlyos szankció oka, az az ETO ügyvezető igazgatójának nyilatkozatából derült ki. Klement Tibor szerint az észt válogatott Jarmo Ahjupera átigazolási díja miatt büntette őket az UEFA.

"Az UEFA licencbizottsága ez év elején a magyar szövetségben ellenőrizte a 2010/11-es idényben a nemzetközi kupákban indult négy magyar csapat licencét. A testület megállapítása szerint a 2009. december 31-el lejárt tartozási kötelezettségünknek nem tettünk eleget" - mondta az MTI-nek Klement, de szerinte nem is tartoztak, mert Ahjupera korábbi klubja, az FC Flora Tallinn a vételár maradékáról, 50.000 euróról nem bocsátott ki számlát, így nem is fizethettek.

Klement szerint a számla végül 2010. augusztus 16-án érkezett meg és akkor azt ki is egyenlítették. Az európai licencet a 2009-es mérleg alapján adták be 2010 márciusában, ebben pedig a magyar törvényi előírások alapján nem szerepelhetett ez a tétel.

"A magyar szövetséggel összhangban vagyunk az ügy megítélésében. Az UEFA és közöttünk egy jogértelmezési probléma van, ehhez képest kirívóan súlyosnak tartom a büntetését. Amikor megkapjuk a határozatot, természetesen fellebbezünk" - zárta szavait Klement.

Az európai futballszövetség az MLSZ-t is megbüntette 100 ezer euróra, amiből 50 ezer kifizetését két évre felfüggesztette.

A telesport.hu azt írta, Klement Tibor ügyvezető szerint nem hibáztak, mert a magyar számviteli törvény alapján helyesen jártak el.

"Az MLSZ egyelőre nem kapott semmit az UEFA-tól, amíg ez meg nem történik, nem foglalunk hivatalosan állást az ügyben." - mondta az Indexnek Pajor-Gyulai László, az MLSZ sajtófőnöke.

Az észt Ahjupera 2009-ben került Győrbe, de szerencsétlenül indult a magyarországi karrierje, mert a Videoton ellen lábtörést szenvedett, majdnem egy évet kihagyott. Amikor visszatért, a Győrben alig kapott lehetőséget, ezért az ETO kölcsönadta az Újpestnek.

info.  kisalföld.hu

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 2
Összes: 169921
Hónap: 2326
Nap: 156