Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Leköpte a bírót - büntetésből partjelezhet

2010.10.19

Leköpte a bírót - büntetésből partjelezhet

sznt_dm

Örök közhely, hogy az élet produkálja a legmeglepőbb történeteket. Ez a tény azonban ismét igazolást nyert, hiszen az idei játékvezetői tanfolyam szóbeli vizsgájának alkalmával olyan különös történet került napvilágra, amelynek hallatán a vizsgabiztosok szemöldöke csaknem a fejük tetejére szaladt…

Az alig tizenhat esztendős Szántó Ádám szorgalmasan végigjárta a tanfolyami napokat és sikeres írásbeli vizsgáját követően került a Székely Ferenc - Oláh Gábor alkotta vizsgabizottság elé, hogy szóban is számot adjon tudásáról. A szakmai kérdések után Oláh Gábor érdeklődött, hogy ilyen fiatalon miért választotta a játékvezetést. A felelet még a két, sokat tapasztalt sportember számára is meglepő volt: „Büntetésből… Az egyik meccsemen leköptem a bírót, és édesanyám beíratott a tanfolyamra.”

A történettel kapcsolatban Szántó Ádám szűkszavúan nyilatkozott. „A Fóti SE korosztályos csapatában játszom. Az egyik meccsen egy csapattársam megsérült, kifordult a térde, mire többen is vitatkozni kezdtünk a játékvezetővel. Szó szót követett, és én leköptem őt. Persze azonnal kiállított, és el is tiltottak. (Tudomásunk szerint egy évig nem léphet pályára – a szerző) Ráadásul otthon sem fogadták ezt kitörő örömmel, édesanyám beíratott a játékvezetői tanfolyamra, amit így büntetésből kellett elvégeznem.” Az ifjú sportoló elmondta, szívesen vállalja a jövőben a játékvezetést, mert a tanfolyamon szerzett ismereteket szeretné a gyakorlatban is kipróbálni. Most már megbizonyosodott arról, mennyire nehéz megfelelni a követelményeknek és objektíven bíráskodni. Ha találkozik az őt kiállító játékvezetővel, bocsánatot fog kérni, mivel nem büszke tettére.

Büszke lehet viszont édesanyjára, aki felelős szülőként döntött, amikor a büntetésnek e nem mindennapi, de eredményes és követendő módját választotta. A két gyermekét egyedül nevelő, pedagógus végzettségű Papp Éva Andrea készséggel osztotta meg velünk gondolatait, melyek tanulságosak és példaértékűek lehetnek mindannyiunk számára. „A fiam nem elvetemült, csupán kamasz. Amikor megtudtam, hogy miért állították ki, komolyan elbeszélgettem vele. Az ő élete a fociról szól, és meg kellett vele értetnem, hogy sportemberként nem viselkedhet így, nem teheti kockára a jövőjét azért, mert nem tud uralkodni az indulatain. Sajnos ami manapság a pályákon zajlik elszomorító. Szülőként több mérkőzésen is láttam, hogy már az ifista játékosok és szüleik milyen hangnemben beszélnek a játékvezetőkkel. Én nem erre szánom a gyermekemet, így azt láttam a legjobbnak, hogy vállalja a tettét és próbáljon tanulni a hibájából. A legjobbnak azt gondoltam, hogy ismerje meg a másik oldalt, lássa, hogy hogyan kell gondolkodnia egy játékvezetőnek. Bíztam benne, hogy legalább a szabályokat is rendesen megtanulja, ami szintén előnyére válik, mivel véleményem szerint a mérkőzéseken sem a játékosok, sem a nézők nincsenek azzal tisztában, hogy egy-egy ítélet miért születik…”

Az édesanya elégedett a tanfolyam eredményével. Szerinte fia számára mindenképpen hasznos volt, a játékvezetés pedig rendszerességre és könnyebb, de megalapozott döntéshozatalra taníthatja őt. „Manapság a fiatalok kezéből kivesszük a döntéseket, hajlamosak vagyunk készen eléjük tárni mindent. Ettől ugyan határozottabbak lesznek, de tapasztalatok híján ez csak a felszínességhez vezet. Amikor a vizsgamérkőzésén láttam Ádámot a partvonal mellett az én nagy és határozott fiam néha olyan tanácstalan volt, mint még soha. Akkor éreztem, hogy jól döntöttem, végre hozhat magától felelős döntéseket, akár jót, akár rosszat, de a saját döntéseit. Ez pedig a pályán kívül is kamatozni fog, és pozitívan hathat a jövőjére is.”

Szántó Ádám számára egyelőre az aktív sportolás az elsőrendű, a játékvezetést hobbinak tartja. Azonban abban biztos, hogy a mérkőzéseken objektívebben és higgadtabban fog reagálni az esetleges vitás helyzetekben is. Lehet, hogy a pályán nem adatik meg újra, de édesanyja szerint nem felejti el, hogy a tanfolyamon személyesen találkozott Kassai Viktorral.

info.:pmlszjb

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 1
Összes: 169919
Hónap: 2328
Nap: 169