Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Őrült hajrával győzött Helsinkiben a fociválogatott

2010.10.13

Őrült hajrával győzött Helsinkiben a fociválogatott

A magyar labdarúgó-válogatott - a svédeket kiütő holland csapat mögé - feljött a második helyre az Eb-selejtezők E csoportjában, miután 2-1-re győzött Helsinkiben. Szalai Ádám gólja után a finnek a hajrában egyenlítettek, Dzsudzsák Balázs azonban a kilencvennegyedik percben egy remek lövéssel eldöntötte a meccset.

 

Európa-bajnoki selejtezők, E csoport:
Finnország - Magyarország 1-2 (0-0)
Helsinki, Olimpiai Stadion
v.: Alan Kelly (ír)
Finnország: Jussi Jääskeläinen - Petri Pasanen, Markus Heikkinen, Sami Hyypiä, Niklas Moisander - Roman Eremenko, Tim Sparv (Jari Litmanen, 71.) - Roni Porokara (Alexei Eremenko, 71.), Mika Väyrynen, Daniel Sjölund - Mikael Forssell.
Magyarország: Király Gábor - Vermes Krisztián, Juhász Roland, Lipták Zoltán, Laczkó Zsolt (Vanczák Vilmos, 87.) - Vadócz Krisztián (Pintér Ádám, 75.), Elek Ákos - Rudolf Gergely (Koman Vladimir, 46.), Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám.
gól: Forssell (86.), illetve Szalai (49.), Dzsudzsák (94.)
sárga lap:
Väyrynen (41.), illetve (Lipták 37.)

Pocsék játék az első félidőben

A magyar válogatott Svédországban 2-0-ra kikapott, majd Moldovát 2-1-re legyőzte, múlt pénteken pedig 8-0-ra kiütötte San Marinót, így a harmadik helyről várta a nullapontos finnek elleni Eb-selejtezőt. Egervári Sándort nem bódította el a gólzáporos siker, s csak egy csatárral küldte pályára csapatát. A változtatás vesztese Koman Vladimir volt, aki San Marino ellen jobbszélső volt, s a helyét a támadósorból visszavont Rudolf Gergely vette át. Az egyetlen csatár Szalai Ádám volt.

Az első félidőben nagyon gyengén focizott mindkét csapat, a gólszerzés helyett inkább csak a védekezésre koncentráltak, ám arra sem tökéletesen. A félidő derekától egy ideig mezőnyfölényben játszott a magyar együttes, a finnek azonban ekkor is többször veszélyesen kontráztak, főleg a magyar jobb oldal volt lyukas hátul. A játékrész legvégén kis híján vezetést szerzett a házigazda, amikor Väyrynen távoli lövése a felső lécet súrolva ment fölé.

A második félidőben minden megváltozott, aminek a magyar drukkerek örülhettek, hiszen Szalai Ádám hamar vezetéshez juttatta a vendégcsapatot, a feleslegesen kifutó Jääskeläinent megkerülve elegánsan lőtt a jobb szélről, mintegy tizennégy méterről a hálóba.

A végeredmény Egervári kapitányt igazolta

A gólpasszt a szünetben beállt Koman Vladimirtől kapta, akinek a beállítása abszolút nyerő húzás volt Egervári Sándor részéről. A taktikán a tréner ugyan nem változtatott - Rudolf Gergely jött le, és Szalai maradt egyedül elöl -, ám Gerának jobban ment a jobbszélen, a középre álló Koman pedig pontosan játszott, és jól osztogatott.

A finnek persze feljebb kapcsoltak az egyenlítés érdekében, volt néhány veszélyes támadásuk is. A Chelsea-ben is megfordult Forssellben az egész mérkőzés során benne volt a gól, és a csereként beállt Alexei Eremenko remek ívelését követően sikerült is ellőnie Király mellett a hajrában.

Forrás: AFP
Szalai Ádám ismét gól szerzett

A magyarok joggal dühöngtek, hiszen a finn egyenlítés előtt Gerát százszázalékos gólhelyzetben állította meg les miatt - tévesen - az ír bíró, ám hogy a pontvesztést ne kelljen erre a hibára fogni, arról Dzsudzsák gondoskodott. A kilencvennegyedik percben a támadásokba többször is jól bekapcsolódó Elek Ákos okosan passzolt ki neki a balszélre, a PSV légiósa pedig betört a tizenhatoson belülre, majd ballal parádés gólt lőtt a hosszú sarokba.

A magyar válogatott  megérdemelte a győzelmet, mert az utolsó percig küzdött, nem omlott össze az hajrában kapott góltól, s ezúttal a kulcsjátékosok is meg tudták mutatni azt, amit eddig jobbára csak a klubcsapatukban láthattunk tőlük. Egervári Sándor szövetségi kapitány a mérkőzést követően azt mondta: a négy meccsen begyűjtött kilenc pont remek alapot nyújthat a folytatáshoz.

A csoportot Hollandia vezeti hibátlan teljesítménnyel, tizenkét ponttal, miután kedd este 4-1-re kiütötte Svédországot. A magyar csapat második, három ponttal jobban áll, mint a harmadik - de egy meccsel kevesebbet játszott - svédek.

Az E csoport további eredményei:
San Marino - Moldova 0-2 (0-1)
gól: Josan (20.), Dorosh (86., 11-esből)

Hollandia - Svédország 4-1 (2-0)
gól: Huntelaar (4., 55.), Afellay (36., 59.), illetve Granqvist (69.)

Csoportállás:
1. Hollandia 12 pont/4 mérkőzés (12-2)
2. Magyarország 9/4 (12-4)
3. Svédország 6/3 (9-4)
4. Moldova 6/4
5. Finnország 0/3 (2-6)
6. San Marino (0-19) 0

A magyar csapat további mérkőzései:
2011. március 25.:
Magyarország - Hollandia

2011. március 29.:
Hollandia - Magyarország  

2011. június 7.:
San Marino - Magyarország  

2011. szeptember 2.:
Magyarország - Svédország  

2011. szeptember 6.
Moldova - Magyarország  

2011. október 11.
Magyarország - Finnország

Első félidő

Az első nyolc percben semmi nem történt, ekkor Dzsudzsák a balszélről tekert középre szabadrúgásból, ám a labda mindenki felett elszállt. Az első kapura lövést a finnek jegyezték, Porokara a jobbösszekötő helyéről, középtávolról vette célba a magyar kaput, ám Király könnyedén hárított.

A finnek nem voltak megszeppenve: Moisandert senki nem zavarta a balszélen, beadását Eremenko kapásból ellőtte, ám az eltört labda jócskán elkerülte a kaput.

A tizenötödik percben Dzsudzsák a jobb oldalról is pontrúgást végezhetett el; előbb jobbal a sorfalba lőtt, majd a visszapattanót laposan egy védő felé gurította. Nem sokkal később Rudolf tűnt fel Dzsudzsák helyén, ám balról beadás helyett ügyetlenül a kapu mögé emelt.

Vadócz huszonegy méterről próbálkozott lövéssel sikertelenül (a bal pipát nagyon elkerülte a labda), majd fél perccel később sikerült labdát szereznie, az elöl mozgó Szalai azonban nem tudott mit kezdeni vele. Gera a jobb oldalról, huszonnégy méterről bátran rászúrta, a hosszú felé tartó labdától nem kellett tartania Jääskeläinennek, nagyon simán hatástalanította a lövést. A játékrész derekán Forssell fejelt jócskán fölé egy jobbról érkező beadást követően.

A 25-35. perc között a magyaroknál volt többet a labda, de igazi helyzeteket nem sikerült kidolgozni, az pedig továbbra is benne volt a játékban, hogy a finnek egy-egy veszélyes kontrát vezessenek. Mert bár ők is egy csatárral játszottak, a széleken (főleg a balon) az első félidőben többször is megzavarták a magyar védelmet.

A harminchetedik percben Lipták Väyrynent, négy percre rá Väyrynen Juhászt rúgta fel csúnyán - mindkét játékos sárga lapot kapott. A két szabálytalanság között - a negyvenedik percben - Sparvot senki nem zavarta a magyarok közül, huszonegy méterről mégsem tudta eltalálni a magyar kaput.

Forrás: AFP
Az első félidőben mindkét csapat fájdalmasan gyengén játszott

Nem így Väyrynen, aki az első negyvenöt perc legnagyobb helyzetét hagyta ki a hajrában: huszonkét méterről meglőtt labdája súrolta a felső kapufát. A másik oldalon Gera gólvonal közelében landoló beadása kisebb zavart keltett, végül a védők felszabadítottak.

A finnek a félidőben közelebb voltak ahhoz, hogy vezetéshez jussanak, Egervári Sándornak a szünetben változtatnia kell, máskülönben csak szerencsével szerezhet pontot.

Második félidő

A szünetben Rudolf Gergely helyére beállt Koman Vladimir, így maradt a 4-2-3-1-es felállás.

A negyvenkilencedik percben Jääskeläinen rossz döntést hozott, amikor - Koman hosszú, lapos passza után - a tizenhatosig kifutott a kapujából, Szalai egyet tolt a labdán, majd éles szögből, távolról az üres kapuba gurított, a visszarohanó finn védő mindhiába csúszott (0-1).

A magyar gól után nem változott a játék képe, amely továbbra is kiegyenlített volt: Dzsudzsák szabadrúgását kifejelték a finn védők, majd a másik oldalon Laczkó fejjel megelőzte Forssellt.

Az egykori Chelsea-csatár nem adta fel, a hatvannegyedik percben fordulásból majdnem meglepte Királyt, aki védte a labdát, igaz, a bíró már közbesípolt.

Az utolsó húsz percben végre támadni kezdtek a csapatok, jó lett a meccs. A finnek kettős cserével próbálták felrázni a válogatottat, bejött a harminckilenc éves legenda, Jari Litmanen is, akit óriási vastapssal köszöntött a közönség. Koman tizennyolc méteres lövéssel próbálta elcsendesíteni a drukkereket, ám lapos kísérlete elkerülte a jobb alsót.

Dzsudzsák jobb oldali szögletét Gera centikkel fejelte ismét csak a jobb alsó mellé, majd a magyar csapatkapitány megmutatta, hogy védekezni is kiválóan tud - remek becsúszással állította meg Eremenkót (hiába a látványos esés, nem volt miért tizenegyest reklamálniuk a finneknek).

Forrás: AFP
Lipták Zoltán nem okozott csalódást

A hetvennyolcadik percben Koman tizenöt méteres lövését megfogta Jääskeläinen, nagyobb volt ennél Forssell helyzete, akinek a rövid sarok felé tartó löketét elkapta Király. A nyolcvannegyedik percben Koman remekül passzolt a kilépő gera elé, aki már csak a kapussal állt szemben, a bíró azonban - tévesen - lest ítélt.

A másik oldalon a csereként beállt Alexei Eremenko perdített indítással hozta játékba a meginduló Forssellt, aki - a nyolcvanhatodik percben - laposan ellőtt Király mellett (1-1).

A finnek nem adták fel, de a magyarok sem, bármelyik csapat megszerezhette volna a győzelmet, ám ez ezúttal a magyar volt. A kilencvennegyedik percben Elek kitette balra a labdát Dzsudzsáknak, aki tizenhárom méterről parádés gólt ragasztott bal lábbal a bal alsó sarokba (1-2).

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 2
Összes: 169556
Hónap: 2119
Nap: 196