Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Platini szurkol a magyar focinak

2010.12.08

Budapest – Hazánkban vendégeskedik Michel Platini (55), az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke. A többek között Orbán Viktor (47) miniszterelnökkel és Csányi Sándorral (57), a honi fociszövetség első emberével is találkozó francia sportvezető a magyar futballról, a bundabotrányról, valamint a 2012-es Eb nehézkes előkészületeiről is beszélt lapunknak – az interjú elkészítésében Imre Mátyás (53), az UEFA munkatársa segédkezett.

 

A Debrecen tavaly a Bajnokok-, idén pedig az Európa-liga csoportkörébe jutott, a válogatottunk négy Európa-bajnoki selejtezőjéből hármat megnyert. Mit szól az eredményeinkhez?

Michel Platini: Miért, vannak eredményeik?! A viccet félretéve, én voltam az első, aki a tavalyi, monacói BL-sorsoláson üdvözöltem az úgymond kis csapatok visszatérését a sorozatba, és éppen a Debrecent említettem példaként. Tettem ezt annál is inkább, mert 2009 elején szép napokat töltöttem a városban a futsal-Európa-bajnokság kapcsán. Remélem, elindul felfelé a magyar labdarúgás, mert én például Kubala László játékát csodálva döntöttem el, hogy focista leszek. Úgy gondolom, ha beérik az utánpótlás, és rendeződnek a gazdasági viszonyok, annak előbb-utóbb még inkább meglesznek az eredményei.

 

Mintahogy a sportágat behálózó bundabotránynak is lesznek felelősei?

Platini: Minden erőnkkel arra törekszünk, hogy megtisztuljon a futball. Ám az UEFA nem nyomozó hatóság, nekünk, szerencsére nincsenek meg azok az eszközeink – lehallgatás, megfigyelés, stb. –, mint mondjuk a rendőrségnek. Egyébként nem is lenne időnk, energiánk arra, hogy ezzel foglalkozzunk.

Sok bűnös még szabadlábon van, két magyar játékost, a debreceni Vukasin Polekszics kapust és a védő Mészáros Norbertet viszont egyetlen tanú zavaros vallomása alapján tiltották el.

Platini: A szövetség megbízik független bizottságaiban, és biztos vagyok abban, a fegyelmi bizottság tagjai nem a hasukra ütve büntették meg a játékosokat.

A 2012-es Európa-bajnokság előkészületeivel is gondok vannak. Jó döntés volt Lengyelországnak és Ukrajnának adni a rendezési jogot?

Platini: Bár akadnak kisebb fennakadások, nincs B-terv, azaz Lengyelország és Ukrajna lesz az Eb házigazdája. Nemrégiben egyébként Ukrajnában jártam, s ki merem jelenteni, időben elkészülnek majd a stadionjaik.

Vajon, egyszer Magyarország is vendégül láthatja a legjobbakat?

Platini: Az önök hazájának ugyanúgy megvan az esélye a tornarendezésre, mint bármelyik országnak.

 

 

info.blikk

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 2
Összes: 169540
Hónap: 2108
Nap: 180