Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Profik az amatőr magyar játékvezetők

2011.05.01

Nemrégiben érkezett haza Nyonból a Farkas Ádám, Berettány Péter, Horváth Róbert magyar bírói hármas. A tehetséges játékvezetők az UEFA CORE programján vettek részt Európa legtehetségesebb bíróinak társaságában.

- A program lényege, hogy a fiatal, tehetséges játékvezetőket, asszisztenseket segítsék a fejlődésben - mondta honlapunknak Berettyán Péter. - Szeptemberben már két hetet eltöltöttünk Nyonban, most, hat hónappal később egy újabb egyhetes kurzuson vettünk részt. Ekkor lemérték, hogy mennyire fejlődtünk. Teszem hozzá, hogy a hat hónap során - amikor idehaza dolgoztunk - is folyamatosan nyomon követték a teljesítményünket. Videó felvételeket kellett kiküldenünk, és a polar óra segítségével a heti edzésmunkánkat is le tudták ellenőrizni. Emellett egy önértékelő tesztet is kitöltöttünk.

- Mivel töltötték el a hetet?

- Collina, Elleray, és hasonló nagyságok előadásait hallgathattuk meg. Képet adtak arról, hogy mi az az út, amit az UEFA a játékvezetőktől kér. Emellett mérkőzéseket vezettünk le, amit négy kamerával figyeltek. Egy kamera a játékot vette, egy a játékvezetőt, a másik kettő az asszisztenseket. A gesztikulációtól kezdve, a határozottságon át mindent kielemeztek, és mindenben tanácsot adtak.

- Milyen mérkőzéseken működtetek közre?
- Szeptemberben svájci, és francia negyedosztályú mérkőzéseken. Most a Sochaux második csapatának egyik helyi rangadóján bíráskodtunk. Színvonalas találkozó volt, talán még egy NB I-es bajnoki mérkőzésnél is színvonalasabb. Szerencsére minden jól alakult ezen a mérkőzésen. A programot, vagy elismerő oklevéllel, vagy diplomával lehet befejezni. Örömteli, hogy mindhárman diplomával zártunk.

- Ez azt jelenti, hogy hamarosan FIFA-játékvezetők lehettek?
- Ez azt jelenti, hogy jó úton járunk. Nem lehet kijelenteni, hogy automatikusan ez következik, de ad hozzá egy kulcsot. Ez egy nagyon nagy lépés. Magyarországon van négyezer játékvezető. Első cél, hogy bekerüljön az ember a megyei keretbe, majd az országosba, amit követően már az élvonalbeli tagság kiharcolása a következő lépés. Az NB I-ből már mindenki a FIFA-kerettagságra vágyik, és ez egy olyan lépcső lehet, ami révén nagyobb az esély a sikerre. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a program révén bekerült a döntéshozók noteszébe a nevünk.

- A döntéshozók tudják, hogy a magyarországi játékvezetők lehetőségei az amatőr szintet ütik meg? Milyenek a programon részt vevő külföldi játékvezetők lehetőségei?
- Természetesen tudják, hogy a magyarok nem profi játékvezetők, tehát nem ebből a hivatásból élnek. Nem is lehet összehasonlítani a helyzetünket például az angol Michael Oliverével, aki már három éve profi játékvezető, ebből tartja el magát, és a Premier League-ben vezet mérkőzéseket. Emellett például a lengyelek is profik voltak. De ettől függetlenül az UEFA vezetői nagyon képben vannak azzal, hogy melyik országban - a lehetőségektől függetlenül - milyen játékvezetés folyik.

- Mi volt a legnagyobb élményed az elmúlt egy hét folyamán?
- Számomra az, hogy ott lehettem. Mi voltunk az első "fecskék", a program első résztvevői. Az UEFA-nak ez rengeteg pénzébe kerül, de úgy érzem, hogy az első csoport bebizonyította, hogy érdemes erre áldoznia a szövetségnek. Abban is reménykedem, hogy a jövőben még sok-sok magyar játékvezető részt vehet ebben a programban, mert az számunkra is pozitív visszajelzés lenne

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 2
Összes: 169920
Hónap: 2327
Nap: 162