Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sok a gond a sportorvosival

2012.04.20

Nem telik el úgy hétvége, hogy a játékvezetők lejáró vagy hamis sportorvosikat ne találnának. A hatályos versenyszabályzat egyértelműen rendelkezik arról, hogy mikor jár le egy orvosi:

45. szakasz 6. pont:

 

A játékvezetőnek a labdarúgókkal kapcsolatosan a következőket kell ellenőrizni:

c) a sportorvosi engedélyt:
ca) a sportorvosi záradék érvényességi ideje: 18 éven felülieknél 1 év, 18. életévét még be nem töltött labdarúgó esetében 6 hónap. Az érvényességi idő alatt betöltött 18. életév ismételt orvosi záradék nélkül a 6 hónapos érvényességi időt nem növeli meg.
cb) a korcsoportba tartozás elbírálásánál a vizsgálat időpontját kell alapul venni. Az érvényességi idő abban az esetben is betartandó, ha ifjúsági korú játékos felnőtt csapatban játszik.
Az érvényességi idő a sportorvosi záradék kiállításának napjával kezdődik.
cc) A sportorvosi vizsgálat alkalmával „versenyezhet” bejegyzést kap a labdarúgó, akit a sportorvos a versenyszerű sporttevékenységre alkalmasnak minősít, és azt számozott, az OSEI előírásoknak megfelelő ovális, és a sportorvos személyes kör alakú bélyegzőjével érvényesíti. Az a labdarúgó, akit a sportorvosi vizsgálat a labdarúgásra alkalmatlannak minősít, a labdarúgást nem űzheti versenyszerűen.

 

Fejlesztési javaslatok:

 

A hamísítás elkerülésére elkészült két évvel ezelőtt egy tanulmány, ami alapján a sportorvosok közvetlenül az MLSZ-nek küldenék meg a vizsgálati eredményt, akik rögzítenék a vizsgálat dátumát az MLSZ ügyviteli rendszerében. A rendszer a lejárati dátum előtt 20 nappal küldene egy automata levelet a sportszervezetnek és a játékosnak, hogy mikor esedékes az orvosi vizsgálat. A program nem engedélyezi felvinni a jegyzőkönyvbe azokat a játékosokat, akiknek nincs érvényes sportorvosijuk.

Ezzel elkerülhető, hogy olyan orvos pecsétjei kerülnének rá a kartonokra, akiknek nincs jogosultságuk bebélyegezni azt, valamint nem kell papír alapú sportorvosi kártya.

 

info:fovibiro.hu

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 5
Összes: 169540
Hónap: 2111
Nap: 183