Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sporttörténelmet írt a Krasznai család Békésben

2010.10.14

Sporttörténelmet írt a Krasznai család Békésben

http://www.focibiro.hu/images/stories/megye/bekes_krasznaicsalad.jpgA legidősebb focidrukkerek sem emlékeznek arra, hogy egy család három tagja dirigáljon egy labdarúgó-mérkőzésen. A szeptemberi Újkígyós—Kétsoprony megye hármas bajnokin az idősebbik Krasznai fiú, Dávid fújta a sípot, az oldalvonal mellett öccse, Balázs és édesapja, Imre segítette partjelzőként.

 

A történetben az a legérdekesebb, hogy a játékvezetői vizsgát előbb a 19 éves Dávid tette le, akit a nála két évvel fiatalabb Balázs követett. A negyvenkét esztendős édesapa csatlakozott utolsóként a Békés megyei játékvezetők táborához.

— Mivel eleinte még egyik srác sem rendelkezett autóvezetői jogosítvánnyal, így én vittem rendszeresen őket a mérkőzéseikre — elevenítette fel a kezdeteket Krasznai Imre. — A játékvezetők gyakran mondogatták: ha már úgy is járom a meccseket, miért nem teszem le én is a bírói vizsgát? Hát, idén ez megtörtént. Felnőtt és korosztályos találkozón vezetőbíróként és asszisztensként eddig mintegy ötvenszer közreműködtem.

Szerinte a küldők részéről lehetett abban némi tudatosság, hogy az Újkígyós—Kétsoprony bajnokira hármójukat küldték. A meccsre persze mindannyian különleges izgalommal készültek.
— A mérkőzések előtt szokás, hogy a játékvezetők tartanak egy rövid megbeszélést. Mindez Újkígyóson sem maradt el, de ez szó szerint családias hangulatú volt. Fontos az egymásra figyelés, úgy kell döntenünk, hogy lehetőleg a közönség szimpátiáját is kivívjuk — hallottuk Imrétől.

— A csapatok jó iramú mérkőzést vívtak, igazán csak az első húsz perc volt szoros, a végül négy—nullára győző Újkígyós hamar döntésre vitte a dolgot — vette át a szót az immáron három esztendeje bíráskodó Krasznai Dávid, akinek még a Békéscsaba Utánpótlás FC-nél a szintén játékvezető Ottlakán Mihály csinált kedvet e pályához.

— Dávidnak nem láttam egy kritikus ítéletét sem, szerintem jól vezette az ütközetet. Úgy érzem, hogy a meccs nekem sem jelentett nagyon nehéz feladatot — mindezt már a roppant szerény Balázs tette hozzá, aki ugyancsak rendelkezik labdarúgói előélettel, ő is focizott a Békéscsaba UFC-ben.

Kora alapján Imrére talán jobban hallgatnak a pályán a játékosok, igyekszik is minél kevesebb színes kártyával levezetni az összecsapásokat.
— Egy alkalommal egyedül vezettem egy U16-os bajnokit, amely után mindkét fél részéről gratuláltak. A fiatalokra igyekeztem szép szavakkal hatni, ami bejött. A szurkoló persze más, ő nem mindig úgy lát egy összecsapást, mint a játékvezető, de ez érthető is.

Míg az apa és Dávid nem emlékszik igazán nehéz feladatra, addig Balázsnak — igaz partjelzőként — akadt már „rázósabb” ütközete.
— A tavaszi Elek—Telekgerendás megye hármas felnőtt bajnokin nem igazán fogadtak el a játékosok, sokat reklamáltak, de azért sikerült komoly hiba, konfliktus nélkül lehoznom a mérkőzést.

A testvérek természetesen nem akarnak megragadni a megyében, mindkét fiú célja a magasabb szint, az egyik legnagyobb álmuk az NB I. Példakép Békésben is van bőven, elég ha csak Iványi Zoltán, Albert István, vagy Szpisják Zsolt nevét említjük.

Krasznai Imre nem kergethet efféle álmokat, ő tökéletesen megelégszik azzal, hogy a játék öröméért vezethet.
— Megyei szinten nincs korhatár, az a legfontosabb, hogy a rendszeres fizikai és elméleti teszteken megfeleljek.

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 6
Összes: 169543
Hónap: 2111
Nap: 183