Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VB a kezdetektől, hogy is született.

2010.05.11

Május 11. Csak 4 európai csapat vállalta az első tornát!

 

Már hetek óta tart anekdota-sorozatunk, és talán ezzel a résszel kellett volna kezdenünk: hogyan is született meg a világbajnokságok ötlete?
Nos, a XX. század elején az Olimpiai Játékok labdarúgó tornája volt "hivatalból" a világbajnokság, a FIFA ezt már 1914-ben elismerte, mi több, ebbéli minőségében társrendezője volt az 1920-as, 1924-es és 1928-as olimpiáknak.
Aztán jöttek a mocskos anyagiak, a FIFA és a NOB közötti idill végetért, utóbbi büszkén kijelentette, hogy az olimpián csak amatőr sportolók vehetnek részt, és ez vonatkozik a futballistákra is. Mivel akkoriban már egyre több focista kereste profiként a kenyerét, a NOB 1927-ben "kivágta" a labdarúgást az 1932-es programból.
Nem késett a FIFA válasza: 1928. május 26-án, Jules Rimet, a FIFA elnöke Amszterdamban a NOB egyik rendezvényét használta fel arra, hogy bejelentse: független nemzetközi tornát rendeznek, amelyre a profi játékosok is benevezhetnek.
Az első rendezés jogát Uruguay nyerte, nagyban segítette őket, hogy 1924-ben és 1928-ban nyert olimpiai aranyaiknak köszönhetően tulajdonképpen ők voltak a világbajnokok. Az uruguayi kormány emellett kötelezte magát, hogy új stadionokat épít a tornára, illetve a résztvevők teljes tartózkodási költségeit állja.
Így került sor az első világbajnokságra 1930-ban, amelynek érdekessége, hogy az egyetlen torna, amelyre nem kellett kvalifikálni, a csapatok a FIFA meghívására érkeztek Uruguayba.
Az európai csapatok közül sokat visszariasztott a hosszú hajóút, és nem engedték el legjobbjaikat Dél-Amerikába. Érdekesség, hogy három csapat - Belgium, Franciaország, Románia - ugyanazon a hajón utaztak, de a Conte Verdén volt Jules Rimet is az első ízben kiírt trófeával. A korabeli fotók szerint nagyon jól szórakoztak az átkelés ideje alatt, a franciák még a hajó kapitánya által szervezett táncversenyt is megnyerték.
Arról azonban megfeledkeztek, hogy a téli földtekén éppen tél van, és majd megfagytak szalmakalapjaikban, amikor megérkeztek: a Mexikó-Franciaország meccsen egyébként még a hó is esett...

Íme a 13 úttörő csapat lajstroma:
Uruguay (rendező), Argentína, Belgium, Brazília, Bolívia, Chile, Franciaország, Jugoszlávia, Mexikó, Paraguay, Peru, Románia, USA...

V&G

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 1
Összes: 112826
Hónap: 2255
Nap: 72