Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Játékvezető öltöző

2012.07.15

Játékvezető öltöző

 

A játékvezetői öltöző:
A sporttelepen a játékvezetők elhelyezése érdekében játékvezetői öltözőt kell biztosítani. A játékvezetők öltözőjében működőképes mosdót-, fürdőfülkét, legalább négy széket, asztalt, egy kancsó tiszta ivóvizet és minimum 4 db poharat, illetve fogasokat kell elhelyezni.
Az öltöző zárható, fűthető és világítható legyen. Az öltözőben vagy közelében WC-nek kell lennie. A játékvezetői öltöző feladata, hogy segítse a hármas /négyes/ elhelyezését, felkészülését, biztosítson nyugodt hátteret a pihenésre, és olyan legyen hogy zavartalanul el lehessen végezni a hivatalos teendőket.
A játékvezetők rendelkezésére bocsátott öltözőben a mérkőzés előtt, a szünetben, és a mérkőzés után csak a mérkőzésen közreműködő játékvezetők tartózkodhatnak, illetéktelen személyek nem. Az öltöző ajtaját erre utaló szövegű felirattal kell ellátni.
Az egyesületi képviselők /technikai vezető/, vagy a csapatkapitányok beléphetnek a mérkőzés előtt és után az igazolások és a verseny-jegyzőkönyvek átadása, illetve visszavétele céljából. Beléphet továbbá a szövetségi és a játékvezetői ellenőr. Ők a mérkőzés előtt és után is bemehetnek az öltözőbe a szükséges egyeztetések érdekében, törekedve arra, hogy a játékvezetők felkészülését, a verseny-jegyzőkönyv kitöltését ne zavarják.
A rendező sportszervezet köteles a mérkőzés előtt a játékvezető és az asszisztensek nevét a játékvezetői öltöző ajtajára, jól látható helyre kifüggeszteni.
A pályaválasztó egyesület rendezősége köteles a játékvezetőnek zavartalan felkészülési, és a szünetben pihenési lehetőséget biztosítani. Ezért a mérkőzés kezdetét megelőzően fél órával, a mérkőzés idején, majd azt követően fél óráig a játékos kijáróban, folyosókon és öltözőkben a játékosokon, a játékvezetőkön, a szövetségi és játékvezetői ellenőrökön, képviselőkön, edzőkön, orvosokon, mentősökön kívül csupán a karhatalom odavezényelt és a rendezőség oda beosztott tagjai, és olyan személyek tartózkodhatnak, akik erre külön jogosítvánnyal rendelkeznek.
Az előzőekben megfogalmazottak egyértelműen meghatározzák az elvárásokat. Sajnos több esetben - játékvezetői hibából is - átjáróházhoz, zsibvásárhoz hasonlít a játékvezetői öltöző.
A mérkőzés előtt általában a "jópofizó", "barátkozó" sportvezetők lepik el a helyiséget. Zavarják a mérkőzésre való felkészülést, a ráhangolódást. Szóval tartják a játékvezetőket, anekdotáznak, más játékvezetőket "áztatnak", megpróbálják a sporttársak "jóindulatát" megnyerni.
A szünetben sem jobb a helyzet. Látogatók adják egymásnak a kilincset, zavarva ezzel a pihenést.
A találkozó befejezése után a csapatvezetők azonnal jönnek a jegyzőkönyvért. A vendég csapat intézője az utazás miatt sietteti a játékvezetőt, a hazai csapat vezetője pedig szeretné minél előbb "házon kívül" tudni a "vendégeket".
Egy nehezebb fokozatú mérkőzés után még bonyolultabb az öltöző helyzete. A vitatkozó, reklamáló "sportvezetők" úgy gondolják, hogy a játékvezetői öltöző az a hely, ahol hangot adhatnak véleményüknek. Ilyen hangulati helyzetben roppant nehéz a játékvezetőnek nyugodtan egyeztetni segítőivel, illetve a versenyjegyzőkönyvet hibamentesen kitölteni.

 


Mi a teendő? Miként lehetne elkerülni a fent említett helyzeteket?

Sajnos, általánosan alkalmazható tanácsot nem lehet adni, de néhány javaslattal szolgálhatok. A mérkőzés előtt, a létesítménybe érkezésekor vegyük fel a kapcsolatot a főrendezővel. Udvariasan, de határozottan kérjük segítségét az öltözői rend fenntartása érdekében. Egyértelműen határozzuk meg azoknak a körét, akik beléphetnek a játékvezetői öltözőbe. Feltétlenül kérjük azt, hogy a két félidő közötti szünetben senki és semmi ne zavarja pihenésün- ket. A találkozó után követeljük meg, hogy a Iétesítmény elhagyásáig álljon rendelkezésünkre a főrendező és a jegyzőkönyvben szereplő munkatársai.
A "nehéz", tettleges, kiállításokkal "tarkított" összecsapások után nagy szükség van a "nyugodt" öltözőre. A versenyjegyzőkönyv túlzásoktól mentes, pontos kitöltése igényli ezt. Ebben az esetben feltétlenül kérjünk rendezőt az ajtó elé, aki távoltartja az illetékteleneket.
Ez a módszer alapvetően biztosítja, hogy lehetőleg nyugodt körülmények között végezhessük teendőinket. A szövetségi ellenőr és a játékvezetői ellenőr is várja meg. amíg a jegyzőkönyv kitöltése befejeződik. /ezt az öltözőben is megtehetik/
Feltétlenül szólni kell még egy „apróságról". A játékvezetőket minősíti, hogy milyen állapotban hagyják el az öltözőt. A bokáig érő vizes padló, a földön hagyott sáros cipővel megtaposott törölköző, a sáros fűcsomókkal teli mosdó, zuhanyzó nem kellemes látvány, és bizony minősíti a játékvezetőket is. A rendben elhagyott öltöző, a fogasra felakasztott törölközők, az összerakott poharak, sokkal jobb benyomást keltenek a rendező egyesület technikai munkatársaiban.

 

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 1
Összes: 142528
Hónap: 3681
Nap: 170