Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Soproni bíró volt a történelmi sárga lap felmutatója

2010.07.18

Soproni bíró volt a történelmi sárga lap felmutatója

 

Kép

 

Az idén 71 éves az a játékvezető, aki először alkalmazta Magyarországon a sárga lapot. A sípmester "természetesen" megyebeli. A soproni Tapolczai János nevéhez nem ez az egyetlen rekord fűződik, 1971-ben ő volt az élvonal legfiatalabb futballbírója.

A sárga és piros lapos figyelmeztetés nem egyidős a labdarúgás történetével. A színes lapokat, vagy ahogy korábban hívták, cédulákat 1971-ben alkalmazták először az élvonalban Magyarországon. A legelső hazai játékvezető, aki kiosztott sárga lapot, a soproni Tapolczai János volt - erről 36 évvel ezelőtt cikk is jelent meg lapunkban ("Tapolczai alkalmazta először a sárga cédulát", Kisalföld, 1972. március 2.) -, hamarosan hetvenkét esztendős lesz.

A soproni futballbíró korábban labdarúgóként a helyi SVSE-ben és a Textilesben nevelkedett, egészen a megyei ifjúsági válogatottságig vitte. Egy súlyos térdsérülés vetett véget a labdarúgó-pályafutásának, ami után játékvezetőként tért vissza a futballpályára.

Nem is akárhogy, a legmagasabb osztályig, az élvonalig jutott. Élete első NB I-es mérkőzését 1971-ben vezette, ő volt akkor - 32 évesen - az első osztály legfiatalabb futballbírója. Nem sokkal a debütálást követően úgy hozta a sors, hogy ő volt a vezetőbírója annak az összecsapásnak, amelyen a játékvezetők először alkalmaztak színes lapot hazánkban.

"Sohasem felejtem el azt a mérkőzést. A Komló vendégszerepelt a Honvédnál, s a meccset megelőző nap derült ki, hogy a szövetség Magyarországon is bevezeti a sárga és a piros lapot - elevenítette fel emlékeit Tapolczai János. - A bajnokság nyitómérkőzésére pedig épp engem jelöltek ki, így tudtam, hogy én lehetek, aki először adhat majd színes lapot. A rádióban is egész nap csak a kártyák bevezetéséről lehetett hallani, s amikor a vonaton a meccsre utaztam, s az utasok közül többen is megtudták, hogy én vezetem a meccset, kérték, mutassam meg a cédulákat, ugyanis még nem láttak ilyeneket. Nem tudtam teljesíteni a kérésüket, mert a lapokat csak közvetlenül a kilencven perc előtt adták oda a labdarúgó-szövetség illetékesei."

Később a két kártya közül aztán az egyik elő is került a soproni játékvezető zsebéből. Ráadásul nem akárki kapta Magyarországon az első sárga lapos figyelmeztetést:

"A mérkőzés hetvenedik percében kellett felmutatnom a sárga cédulát. A Honvéd válogatott focistáját, Szűcs Lajost figyelmeztettem egy szabálytalanság után. Talán mondanom sem kell, mekkora felzúdulást váltott ki az esemény. Ugyan a játékos aztán belenyugodott a büntetésbe és elnézést kért, de amikor a lefújás után a dísztribün közelében vonultunk az öltözőbe a díszegyenruhában, karddal az oldalukon jelen lévő tábornokok mellett, még a játékos rendkívül népszerű és csinos színésznő felesége, Pécsi Ildikó is - finoman fogalmazva - kiosztott a férjének adott kártya miatt."

Az újdonságként bevezetett lap felmutatása sokáig a szurkolók körében is téma volt.

"Fenyegetést nem, telefonhívást kaptam eleget az eset után. Akkoriban, mivel ez volt az első, sokan nem tudták, mivel, mekkora eltiltással jár egy ilyen színű lap."

A felettesei azonban elégedettek voltak teljesítményével, s annak ellenére, hogy egy ideig a leggyorsabban kiosztott sárga lap - Tapolczai a Ferencváros-SZEOL találkozó harmincadik másodpercében adott sárga lapot a szegedi Virágnak - is a nevéhez fűződött, jó ideig az NB I-es játékvezető-keret tagja volt.

"A hazaiak mellett több nemzetközi meccset is vezethettem. Megfordultam Kassán, Zágrábban, több találkozón fújtam Olaszországban. Olyan neves játékosokkal találkozhattam, mint Oleg Blohin vagy Dino Zoff. És hogy a pályafutásom miért nem lett még teljesebb, miért nem lettem FIFA-bíró, talán annak köszönhető, hogy akkor a megyéből hárman is az első osztályú keret tagjai voltunk. A vezetés pedig máshonnan is akart bírókat az élvonalba. Így valakinek mennie kellett, kiváló kollégáim, Palotai Károly és Kőrös László közül én voltam a legrutintalanabb."

A hetvenedik évéhez közeledő Tapolczai János ugyan jó egészségnek örvend, napjainkban természetesen már nem foglalkozik labdarúgással. Fia szintén játékvezető volt, de már ő sem bíráskodik.

"Amíg első osztályú csapata volt a Sopronnak, gyakran kijártam a stadionba. Most a harmadosztályban szerepelő Vasútnak szurkolok, mert itt futballoztam először, s ez az együttes lett a város első számú futballcsapata. Legtöbbször persze a televízióban nézek mérkőzéseket. Nem tudok, persze nem is akarok elszakadni szeretett sportágamtól."

 

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 1
Összes: 113885
Hónap: 2228
Nap: 68