Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Utazás

2012.07.17

Utazás

 Jármű választás

 

Ha a játékvezetők közüzemű szállítóeszközön utaznak, óvakodjanak a feltűnő viselkedéstől, a hangoskodástól, a durvaságtól, az erőszakosságtól, az udvariatlanságtól, a figyelmetlenségtől. Olyan járművel /vonat, busz/ nem utazhatnak, amely csak percekkel ér korábban abba a helységbe, ahol a mérkőzés van.
Sem a mérkőzés helyére, sem onnan a lakóhelyre történő utazásnál ne vegyék igénybe az utazó csapat járművét. Nincs szükség a megaláztatások elviselésére, a megjegyzésekre, a magyarázkodásra, az alamizsna elfogadására.
Feleslegesen ne bocsátkozzanak a mérkőzésre menet, mérkőzésről jövet vitába senkivel. Kerüljék a felesleges étel és italfogyasztást, a mértéktelenséget /az óvatos egy pohár sör, egy pohár konyak nem árt!/.
Fegyelmezetlen magatartásuk kihat közszereplésükre, veszélyezteti erkölcsösségüket, többévi komoly munka eredményeként a társadalomban elfoglalt helyzetüket. Ne foglaljanak állást a jelen nem lévő társuk működéséről, általánosan, visszafogottan, tisztelettudóan, udvariasan viselkedjenek.
Személygépjárművel történő utazás során előre, egyértelműen egyeztessék a játékvezetők a találkozó pontos helyét, idejét. A találkozók idejének betartásánál maximálisan törekedjenek a pontosságra. A gépjárműben tartsák be a tulajdonos által elvárt magatartási szabályokat. Gépjárművel utazva azt is be kell számítani a menetidőbe, hogy útközben esetleg szerelni kell, vagy közúti baleset gátolja a zavartalan haladást.
A gépjárművezetés is idegmunka, amelyet ki kell pihenni. Tartsanak óránként szünetet a dohányzás, a szükségletek elvégzése érdekében. Késői hazaérkezési időpont miatt már előre tisztázzák le, hogy ki, hogyan megy tovább? Általánosan tapasztalt, hogy félreértésre, sértődöttségre ad okot, ha ennek a fontos kérdésnek a tisztázása elmarad. Az utazások során törekedjenek az azonos teherviselésre /mindig a játékvezető fizet!/, a mértéktartásra.

A pontosság és az időbeniség


A pontosság minden társasági, emberi kapcsolatban ma is az egymás iránti megbecsülést, a másik tiszteletét fejezi ki.
Hivatkozhatunk a rohanó világra, zaklatott életünkre, sokféle elfoglaltságunkra, felelős beosztásunkra, második és harmadik műszakunkra, azonban ez a pontosság követelménye alól nem ad feloldást. Az asszisztensnek minden mérkőzés előtt meghatározott feladata van, ezt csak akkor tudja elvégezni, ha pontosan, időben megjelenik.
Nagyon fontos, hogy a mérkőzésre való utazás, "rohanás" fáradalmait ki lehessen pihenni.
Az időben megérkezett asszisztens átveszi a helyi légkör hangulatát, beszélget társaival, alkalmazkodik az új környezethez, segíti a mérkőzés előtti játéktér ellenőrzést, koncentrál a várható feladatokra. Felhasználja a rendelkezésre álló időt a felkészülésre, ráhangolódásra. Figyelmesen, aktívan közreműködik a játékvezető által tartott megbeszélésen.
A csapatok vezetőivel általános jellegű beszélgetést folytat, udvarias, de távolságtartó. Megnyilvánulásában tartózkodjon a fecsegéstől, társainak kritizálásától, a felesleges véleményalkotástól, ne legyen tanácsadó, jól informált.
A hivatalos kapcsolatokban különösen fontos az időbeniség. A protokollszabály külön meghatározza a pontosság fogalmát. Nekünk sportembereknek nem csak a protokoll társadalmi elvárása a követelmény, mivel a szövetségi előírás szabályszerűen meghatározza pontosságunkat.
A szövetségi előírás az alábbiakat rögzíti:
"A mérkőzés játékvezetőjének legalább 60 perccel a kitűzött kezdési időpont előtt kötelesek megjelenni a létesítményben, de úgy kell útnak indulniuk, hogy a mérkőzés helységébe 2 órával a hivatalos kezdési idő előtt megérkezzenek".

FORRÁS: Hornyák Lajos: A labdarúgás szabályai; ISBN: 963 202 807 4

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Admin

9400. Sopron
Ferenczy János utca. 2.

soproni.jatekvezetok@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 1
Összes: 157041
Hónap: 2691
Nap: 16